Κίνηση με φυσικό αέριο για λόγους οικονομίας

Γράφτηκε από τον Κατηγορία events Διαβάστηκε 1196 φορές

Κίνηση με φυσικό αέριο… για λόγους οικονομίας!

Με βασικότερο κριτήριο το χαμηλότερο δυνατόν κόστος, το φυσικό αέριο θεωρείται ως το πλέον ενδεδειγμένο καύσιμο για μετακινήσεις εντός και εκτός πόλης για όλους τους τύπους οχημάτων.

Τέσσερις λόγοι για να επιλέξουμε το φυσικό αέριο κίνησης

ü      Χαμηλότερη τιμή

Το φυσικό αέριο κίνησης (CNG) θεωρείται το οικονομικότερο εναλλακτικό καύσιμο. Η τιμή του είναι περίπου 60% χαμηλότερη σε σύγκριση με τη βενζίνη, 30% σε σύγκριση με το πετρέλαιο και 40% σε σύγκριση με το υγραέριο (LPG).

ü      Μεγαλύτερη απόδοση

 Ένα κιλό φυσικό αέριο κίνησης ενεργειακά ισοδυναμεί με 1,6 λίτρα αμόλυβδης βενζίνης, 1,3 λίτρα πετρελαίου και 2 λίτρα υγραερίου.

ü      Λιγότερα έξοδα συντήρησης

Η καύση του φυσικού αερίου προκαλεί πολύ λιγότερες φθορές στον κινητήρα με αποτέλεσμα να μειώνονται τα έξοδα συντήρησης.

ü      Επιδότηση αγοράς επαγγελματικού οχήματος φυσικού αερίου

Η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με  τις εταιρείες εισαγωγής οχημάτων, εφαρμόζει προγράμματα χρηματοδότησης επαγγελματικών εργοστασιακών οχημάτων διπλού καυσίμου βενζίνης/CNG.

  • MERCEDESEClass 200 NGV 1991 c.c., 156hp. Έκπτωση: 6.000,00 € (σε καύσιμο), πλέον έως 19% έκπτωση από την MERCEDES
  • MERCEDES Β Class 200 NGV 1991 c.c., 156hp. Έκπτωση: 5.000,00 € (σε καύσιμο), πλέον έως 19% έκπτωση από την MERCEDES
  • MERCEDESSprinterNGTc.c., 156hp. Έκπτωση: 5.000,00 € (σε καύσιμο), πλέον 5.000,00 € έκπτωση από την MERCEDES
  • VOLKSWAGEN Caddy CNG 1.4, 110hp. Έκπτωση: 2.500,00 €
  • OPELCOMBOVANCNGhp. Έκπτωση: 2.000,00 και επί πλέον έκπτωση 15% από την OPEL
  • SKODA Octavia 1.4 G-TEC, 110hp. Έκπτωση: 3.300,00 €

 

Οικονομική λύση για κάθε τύπο οχήματος

Ιδιώτες οδηγοί αλλά και όλες οι επιχειρήσεις σε κάθε κλάδο μπορούν να χρησιμοποιήσουν επαγγελματικά οχήματα φυσικού αερίου και να έχουν κέρδος. Είτε οι ανάγκες τους καλύπτονται από ένα όχημα είτε από περισσότερα, τα οχήματα διπλού καυσίμου (βενζίνη/φυσικό αέριο ή πετρέλαιο/φυσικό αέριο) προσφέρουν αυτονομία και εξοικονόμηση κόστους.

Όλα τα επιβατικά ή επαγγελματικά οχήματα φυσικού αερίου (ταξί, βαν, φορτηγά μικρού ή μεγάλου κυβισμού) είτε είναι εργοστασιακά είτε είναι «εκ μετατροπής» μπορούν επιλεκτικά να κινηθούν αποκλειστικά με βενζίνη ή πετρέλαιο σε περιοχές που δεν έχει επεκταθεί η υποδομή πρατηρίων φυσικού αερίου.

Κίνητρα για την αεριοκίνηση

Κίνητρα για τη χρήση του φυσικού αερίου στις μεταφορές υιοθετούνται σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο για την επίτευξη του στόχου 20/20/20 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την μετάβαση σε μια νέα εποχή απεξάρτησης από τις συμβατικές μορφές ενέργειας:

-Μπλε διάδρομοι: Αυξάνονται τα σημεία ανεφοδιασμού στους λεγόμενους «μπλε διαδρόμους» σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα ο συγκεκριμένος θεσμός να συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του και να «ανοίγει» το δρόμο παγκοσμίως στο πράσινο καύσιμο.

-Ζώνες περιορισμένης κυκλοφορίας: Τα οχήματα φυσικού αερίου επιτρέπεται να κυκλοφορούν σε ζώνες περιορισμένης κυκλοφορίας (δακτύλιος κλπ).

-Φοροαπαλλαγές: Η ελληνική κυβέρνηση προωθεί συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να επωφεληθούν οι καταναλωτές από τα πλεονεκτήματα του φυσικού αερίου με πιο πρόσφατη πρωτοβουλία την απαλλαγή των αυτοκινήτων που κινούνται με φυσικό αέριο από την καταβολή τέλους αδείας.

 

-Επιδοτήσεις: Η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με αυτοκινητοβιομηχανίες επιδοτούν την αγορά επαγγελματικών οχημάτων φυσικού αερίου.

-Μειωμένες τιμές: Το φυσικό αέριο διατηρεί τη μειωμένη τιμή-εώς και 60%- σε σύγκριση με τα υπόλοιπα καύσιμα χάρη στις συμφωνίες χαμηλής τιμής προμήθειας και την μετακύληση των εκπτώσεων στους καταναλωτές.

 

Επεκτείνεται το δίκτυο πρατηρίων φυσικού αερίου

Στα άμεσα σχέδιά της ΔΕΠΑ, η οποία προωθεί το φυσικό αέριο κίνησης μέσω των πρατηρίων Fisikon, εντάσσεται η ίδρυση νέων πρατηρίων σε: Κορωπί, Ηλιούπολη, Ασπρόπυργο, Άλιμο, Πειραιά  ενώ ήδη λειτουργούν πρατήρια στον οδικό άξονα Αθήνα - Θεσσαλονίκη (Αθήνα, Λαμία, Βόλος, Λάρισα, Θεσσαλονίκη).

«Οικονομία» και στους ρύπους

Το φυσικό αέριο αναφέρεται ως «πράσινο καύσιμο» και αυτό δεν είναι τυχαίο: Τα οχήματα που κινούνται με CNG παράγουν 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με τη βενζίνη και 35% λιγότερο σε σχέση με αυτά που κινούνται με πετρέλαιο. Παράλληλα, επιτυγχάνεται 95% μείωση στις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, 80% μείωση στις εκπομπές υδρογονανθράκων και 30% μείωση στα οξείδια του αζώτου.