Το φυσικό αέριο κίνησης στην Ελλάδα και τον κόσμο

Γράφτηκε από τον Κατηγορία events Διαβάστηκε 185 φορές

Το φυσικό αέριο κίνησης έχει ενσωματωθεί στην καθημερινότητα ιδιωτών και επαγγελματιών οδηγών, φορέων, επιχειρήσεων και δημόσιων υπηρεσιών  ενώ η χρήση του διευρύνεται και στη ναυτιλία και στα μέσα δημόσιας μεταφοράς.

Μια οικεία εικόνα για όσους έχουν κυκλοφορήσει στην Αθήνα αποτελούν τα λεωφορεία του ΟΣΥ, τα ταξί και τα απορριμματοφόρα του δήμου Αθηναίων που κινούνται με φυσικό αέριο, τάση η οποία επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη πολλά ταξί καίνε το ‘πράσινο καύσιμο’ ενώ στα Ιωάννινα δρομολογείται η διεύρυνση των υποδομών προκειμένου να εξυπηρετούνται τα λεωφορεία του αστικού ΚΤΕΛ αλλά και τα υπόλοιπα οχήματα που κινούνται με CNG.  Στη Λάρισα, υπηρεσιακά οχήματα του δήμου κινούνται με φυσικό αέριο ενώ διευρύνεται το δίκτυο πρατηρίων και πλέον το υπάρχον δίκτυο πρατηρίων στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, τη Λαμία , τη Λάρισα και την Αττική αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς. Στο στρατηγικό πλάνο της ΔΕΠΑ, η οποία επενδύει όλα αυτά τα χρόνια σε υποδομές για να ανοίξει το δρόμο της αεριοκίνησης της Ελλάδας εντάσσονται επενδύσεις που θα φέρουν το φυσικό αέριο σε όλες της περιοχές της Ελλάδας (δυτική Ελλάδα, νησιά κλπ). 

Νέες CNG εκδόσεις στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά αγορά

Στην ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά κυκλοφορούν ΙΧ και επαγγελματικά CNGμοντέλα από όλες τις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες. Τα πιο γνωστά μοντέλα κυκλοφορούν και σε CNG εκδόσεις ενώ η γκάμα τους διευρύνεται συνεχώς με νέα μοντέλα να κάνουν την εμφάνισή τους στη διεθνή και την ελληνική αγορά.

2

Ήδη στους ελληνικούς δρόμους κυκλοφορούν CNG οχήματα γνωστών αντιπροσωπειών όπως είναι η Fiat (Fiat 500LNaturalPower, FiatQubo 1.4 70 PS , FiatPunto 1.4 70 PS, FiatPanda, FiatDoblo 1.4 T-Jet 120 PS) , η Audi (AudiA3 Sportbackg-tron), η MercedesBenz (BClass 200, E 200 NTG, BenzSprinterNGT),   η Lancia (LanciaYpsilon 0.9 TwinAir), η Piaggio,η  Iveco  (IvecoDaily, NewStrails),  η Volskwagen (VWGolf 1.4 TGi, Passat 1.4 TSI 150 PSEcoFuel, EcoUp, CaddyVannEcofuel),  η Seat (SeatLeon 1.4 TGI 110 PS, MiiEcofuel), η Skoda (OctaviaG-TEC, Citigo), η Opel (OpelZafiraTourer 1.6 CNGTurbo, OpelCombo 1.4 T-Jet 120 PS) και η Honda (CivicNaturalGas).

Μετατροπή βενζινοκίνητων οχημάτων σε διπλού καυσίμου

Η χρήση του φυσικού αερίου στα οχήματα με βενζινοκινητήρα είναι πλέον αρκετά διαδομένη στο εξωτερικό και η τεχνολογία της καύσης εναλλακτικά φυσικού αερίου και βενζίνης είναι γνωστή ως bi-fuel.

Στην Ελλάδα η νομοθεσία πλέον επιτρέπει τη μετατροπή και των βενζινοκίνητων οχημάτων αλλά και των πετρελαιοκινητήρων σε dualfuel με φυσικό αέριο και ήδη έχουν κυκλοφορήσει οχήματα που έχουν μετατραπεί, τα οποία παρουσιάζουν πολύ καλές επιδόσεις στην οικονομία καυσίμου, την απόδοση και τη μείωση των ρύπων.

fisikonlogo

Ακόμη, με εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια έγινε δυνατή η χρήση του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με το diesel στους πετρελαιοκινητήρες των βαρέων οχημάτων. Στην περίπτωση αυτή τα δύο καύσιμα καίγονται συγχρόνως, σε αναλογίες που να ανταποκρίνονται  στην απαίτηση του κινητήρα κάθε στιγμή, ανάλογα με την πίεση του πεντάλ του γκαζιού. Η τεχνολογία αυτή, η οποία λέγεται dualfuel, συνδυάζει τον καλύτερο κινητήρα με το βέλτιστο και ευγενέστερο καύσιμο

3

Το φυσικό αέριο στον κόσμο με μια ματιά…

-    40 εκατομμύρια οχήματα φυσικού αέριου θα κυκλοφορούν στον κόσμο μέχρι το 2025

-    40.000 σταθμοί ανεφοδιασμού φυσικού αερίου θα έχουν κατασκευαστεί μέχρι το 2026

-   Τα πιο γνωστά μοντέλα της αυτοκινητοβιομηχανίας κυκλοφορούν και σε CNG εκδόσεις

-      Κατά το διάστημα 2015-2025, η αγορά οχημάτων φυσικού αερίου, σε ετήσια βάση αναμένεται να αυξηθεί κατά 5%-7%

-   Κυβερνήσεις, φορείς και επιχειρήσεις συνεργάζονται για την ανάπτυξη υποδομών φυσικού αερίου

     -  Εταιρείες παροχής υπηρεσιών Logistics, πολυεθνικές και επιχειρήσεις που διαθέτουν επαγγελματικούς στόλους για τη μεταφορά εμπορευμάτων χρησιμοποιούν οχήματα

-     Μεγάλοι όμιλοι όπως η UPS πρόσφατα επένδυσε 100 εκατομμύρια δολάρια για να χρηματοδοτήσει 12 σταθμούς ανεφοδιασμού φυσικού αερίου ενώ θα προσθέσει 380 φορτηγά στο στόλο της

-      Το αεροδρόμιο Dallas Fort Worth  στη Βόρεια Αμερική επένδυσε σε οχήματα φυσικού αερίου  και είναι ένα από τα 23 σε όλο τον κόσμο που πέτυχε «Carbon Neutral status» φθάνοντας στο υψηλότερο περιβαλλοντικό επίπεδο για αεροδρόμιο.

 

             Πλεονεκτήματα χρήσης φυσικού αερίου στα ΙΧ

v     Οικονομία έως και 60% σε σχέση με άλλα καύσιμα

v     Μηδενικές εκπομπές μικροσωματιδίων PM

v     H χρήση φυσικού αερίου συμβάλλει θετικά στην πραγματοποίηση του ευρωπαϊκού στόχου για εξοικονόμηση ενέργειας και απαντά στις επιταγές της ΕΕ για θέσπιση κινήτρων προκειμένου να περιοριστεί η εξάρτηση από το πετρέλαιο

v     Έχει περισσότερη ενέργεια από τα άλλα καύσιμα (1 κιλό φυσικό αέριο κίνησης είναι ενεργειακά ισοδύναμο με 1,5 λίτρα βενζίνη, 1,3 λίτρα πετρέλαιο και 2 λίτρα υγραέριο)

v     To φυσικό αέριο ΔΕΝ μπορεί να νοθευτεί καθώς παρέχεται υπό πίεση με ειδικούς  αγωγούς κατευθείαν από το εθνικό σύστημα μεταφοράς στα πρατήρια.

v     Με τη χρήση του φυσικού αερίου εκλύονται -25% CO2, -35% μικροσωματίδια, -75% αρωματικοί υδρογονάνθρακες και -53% οξείδια του αζώτου (ΝΟx) σε σχέση με την αμόλυβδη βενζίνη.