'Τα αληθινά δώρα του Αη Βασίλη' Μέγαρο Μουσικής 25-12-17

Γράφτηκε από τον Κατηγορία events Διαβάστηκε 29 φορές

Tα αληθινά δώρα του Αι Βασίλη

της Στέλλας Μιχαηλίδου

Παραστάσεις 25-29 Δεκεμβρίου

Πρεμιέρα Χριστούγεννα 25 Δεκεμβρίου (18:00)

Ο Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και η Εταιρεία Θεάτρου Διαδρομές,παρουσιάζουν την μουσικοχορευτική παράσταση σε κείμενο και σκηνοθεσία της Στέλλας Μιχαηλίδου και μουσική του Κώστα Βόμβολου:

«Τα αληθινά δώρα του Αϊ Βασίλη».

Το έργο κάνει πρεμιέρα ανήμερα Χριστουγέννων την Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης «Αίθουσα Μ2-Αιμίλιος Ριάδης», ώρα 18:00, με μια παράσταση αφιερωμένη στον Σύλλογο γονέων ατόμων με διαταραχές οράσεως και πρόσθετες αναπηρίες (ΣΥΖΩΗ).

Μια εναλλακτική εκδοχή για τον Αϊ -Βασίλη και τα αληθινά του δώρα, όπου η Στέλλα Μιχαηλίδου με τρόπο παιχνιδιάρικο, αστείο και συνάμα συγκινητικό,  έρχεται να μας θυμίσει ποιες είναι οι αληθινές αξίες στη ζωή και ποιο το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.  Μια πολύχρωμη, εντυπωσιακή και ευρηματική Χριστουγεννιάτικη παράσταση με ζωντανή μουσική, χορευτές, animation, video art, θέατρο σκιών  και πολλές εκπλήξεις. Πλημμυρισμένη από Swing και Jazz ρυθμό και ήχους της 7μελούς νεανικής μουσικής μπάντας “The Speakeasies Swing Band”, σε μουσική Κώστα Βόμβολου θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους.

Το έργο

Παραμονές Χριστουγέννων και στη μακρινή χώρα που ζει ο Αϊ Βασίλης με τα ξωτικά, κάτι περίεργο συμβαίνει… Τίποτα δε βρίσκεται στη θέση του! Φασαρία, λιποθυμία, χαμός, τα μπαλάκια στήνουν χορό, τα μωρό καγκουρό κλαίνε, οι δεινόσαυροι δαγκώνουν τις ουρές τους… Τόσα και άλλα τόσα πολλά τρελά και παλαβά, γιατί συμβαίνουν άραγε; Υπάρχει λόγος και σοβαρός!

ΧΑΘΗΚΕ ο Αϊ Βασίλης ξαφνικά. Μήπως κρύφτηκε; Και αν ναι, γιατί; Μήπως τον έχουν απαγάγει για να ζητήσουν λύτρα; Μα ποιος θα ζητούσε λύτρα για Άγιο άνθρωπο; Μήπως βρίσκεται σε κάποιο από τα σαράντα κότερά του και χαίρεται τα πλούτη του; Μα τα πλούτη του Αγίου είναι όλα μες στην καρδιά! Μήπως του ήρθε καμιά ζάλη, έπεσε και χτύπησε; Μα είναι αθάνατος κι έχει τέλεια υγεία!

Και κάπου εδώ έρχεται η πυροσβεστική και η Αγιονομία, πράκτορες, πολεμιστές, αστυνομικοί, σπουδαίοι κυνηγοί, σκυλάκια ιχνηλάτες, ο πράκτορες Σβινγκ Σβουνγκ πάνω στην αστραπή, … ανακαλύπτουν ότι ο Άγιος Βασίλης βρίσκεται σε μια σπηλιά μικρή κι αόρατη. Έχει απομονωθεί γιατί θέλει να σκεφτεί και μονολογεί: «Σήμερα η καρδιά μου είναι λυπημένη. Έφτασαν Χριστούγεννα, μια μέρα μόνο μένει. Τα δώρα μου δε φτάνουν για

όλα τα παιδιά. Αλλού υπάρχει πόλεμος, αλλού βρίσκω κλειστά, αλλού δεν προλαβαίνω και χάνω τη σειρά».

Και η λύση θα βρεθεί, από ένα ποντίκι παρδαλό, που ήταν από εκεί περαστικό… Προτείνει στον Άγιο Βασίλη να ζητήσει βοήθεια από τα παιδιά. «Δώρα θα μοιράσουμε αγάπη και ευχές, κουβέρτες να ζεστάνουμε τις σκληρές καρδιές».

Τι θα κάνει τελικά ο Αϊ Βασίλης; Γιατί θα αλλάξει μορφή; Τι ρόλο θα παίξει ο αέρας, η δυνατή βροχή, η μουσική, το ψωμί, το χαμόγελο, η σιωπή, η αστραπή; Γιατί τα φετινά δώρα θα είναι διαφορετικά και αυτό θα τα κάνει να είναι παντοτινά;

Η Συγγραφέας

Η Στέλλα Μιχαηλίδου είναι σκηνοθέτης, ηθοποιός, χορογράφος και συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Έχει συνεργαστεί με την Πειραματική Σκηνή της "Τέχνης", το Κ.Θ.Β.Ε. και Περιφερειακά Δημοτικά Θέατρα. Από το 1999 διδάσκει Κινησιολογία στο τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Παράλληλα, από τα τέλη της δεκαετίας του ΄80 μέχρι σήμερα ασχολείται με το θέατρο για παιδιά. Έχει γράψει παραμύθια και παιδικά θεατρικά έργα.

«Τα αληθινά δώρα του Αι Βασίλη», είναι ένα μουσικοχορευτικό θεατρικό έργο με πολλές αναγνώσεις και επίπεδα. Ο αλληγορικός του χαρακτήρας το κάνει να έχει απήχηση σε ένα ευρύ κοινό, από παιδιά προσχολικής ηλικίας, πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, εφήβους, αλλά και ενηλίκους. 

Συνδυάζει με τρόπο ευρηματικό παραστατικές τέχνες σ’ ένα μαγευτικό αποτέλεσμα ταλαντούχων και έμπειρων συντελεστών:

Κείμενο - Σκηνοθεσία: Στέλλα Μιχαηλίδου

Μουσική: Κώστας Βόμβολος

Παίζουν: Νανά Παπαγαβριήλ, Γιάννης Μόχλας

Σκηνογραφία: Λίλα Καρακώστα

Εικονογράφηση: Κώστας Μαρκόπουλος

Animation: theanimonautes

Κίνηση: Στέλλα Μιχαηλίδου, Αρετή Μίχου

Φωτισμός: Ιφιγένεια Γιαννιού, Νάσια Λάζου, Σταματία Σαπατόρη

Χορεύουν: Αρετή Μίχου, Βίκυ Ίτσιου

Παραστάσεις

25 Δεκεμβρίου 2017    (18:00) | 26 Δεκεμβρίου 2017 ( στις 12:00 και τις 18:00) | 27 Δεκεμβρίου 2017 ( στις 12:00 και τις 18:00)  |  28 Δεκεμβρίου 2017 ( στις 12:00 και τις 18:00) | 29 Δεκεμβρίου 2017 (στις  12:00 ) 

 Είσοδος 10 ευρώ (γενική είσοδος)