66 infos που δεν ξέρατε για την Eurovision
{rsform 25}

66 infos που δεν ξέρατε για την Eurovision

 66 infos που δεν ξέρατε για την Eurovision

 • 34
  Έρχονται και οι τίτλοι τραγουδιών που μοιάζουν ακατανόητοι (αλλά δεν είναι πάντα) ή τέλος πάντων, μπορεί εύκολα να τους μπερδέψει κανείς μεταξύ τους: «Boom Bang-a-bang» για το Ηνωμένο Βασίλειο το 1967, «A-Ba-Ni-Ba» για το Ισραήλ το 1978, «Bana Bana» για την Τουρκία το 1989 και το «Bourn Badaboru» για το Μονακό το 1967.

  35
  Οι στίχοι του «La La La» πάλι και ισπανική συμμετοχή για το 1968 αποτελούνταν ούτε λίγο, ούτε πολύ από 138 «la».

  36
  Το «Nocturne» με το οποίο η Νορβηγία πήρε την πρωτιά το 1995 περιελάμβανε στους στίχους του μόλις 24 λέξεις.

  37
  Η διαδικασία των ημιτελικών προστέθηκε για πρώτη φορά στην «τελετουργία» της Eurovision του 2004 και την διοργάνωση της Κωνσταντινούπολης. Το 2008 οι ημιτελικοί του ευρωπαϊκού διαγωνισμού τραγουδιού έγιναν 2.

  38
  Το τραγούδι «A Million Voices» και συμμετοχή της Ρωσίας για το 2015 έγινε το πρώτο του θεσμού που κατάφερε να συγκεντρώσει πάνω από 300 πόντους, χωρίς να κερδίσει ωστόσο τον διαγωνισμό.

  39
  Το τραγούδι που έχει πάρει τους περισσότερους βαθμούς στην ιστορία του διαγωνισμού ήταν το «Amar Pelos Dois» που ερμήνευσε ο Σαλβαδόρ Σομπράλ για την Πορτογαλία το 2017. Άρεσε τόσο που συγκέντρωσε 758 πόντους και φυσικά πλασαρίστηκε στην κορυφή.

  40
  To 1978 στην τηλεοπτική μετάδοση της Eurovision στην Ιορδανία, κατά τη διάρκεια της εμφάνισης του Ισραήλ στην οθόνη προβλήθηκαν απλά κάποια λουλούδια. Όταν αργότερα το Ισραήλ αναδείχθηκε τελικά νικήτρια χώρα, η ιορδανική τηλεόραση προσποιήθηκε ότι κέρδισε το Βέλγιο.

  41
  «Κι αν ξυπόλητη χορεύω» μπορεί να λέει η Καίτη Γαρμπή και μια από τις τραγουδίστριες που έχουν εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Eurovision (με το «Ελλάδα, Χώρα του Φωτός» το 1993), ωστόσο κάποιοι πήραν τη ρήση της…κυριολεκτικά στη σκηνή του διαγωνισμού. Έτσι, υπάρχουν 5 νικητές στην ιστορία του θεσμού που εμφανίστηκαν ξυπόλυτοι: η Σάντι Σο το 1967, η Σερτάμπ Ερενέρ το 2003, ο Ντίμα Μπιλάν το 2008, η Λορίν το 2012 και η Εμελί ντε Φόρεστ το 2013.

  42
  Ο νεότερος καλλιτέχνης που έχει συμμετάσχει ποτέ στην Eurovision ήταν η Νάταλι Πακ, που ήταν μόλις 11 χρονών όταν εκπροσώπησε την Γαλλία το 1989 με το τραγούδι «J’ai Volé La Vie». Ο γηραιότερος, αντίστοιχα, ήταν ο Έμιλ Ράμζαουερ που ήταν 95 ετών όταν συμμετείχε ως μέλος των Takasa στην αποστολή της Ελβετίας για το 2013.

  43
  Το νεότερο άτομο που έχει φιγουράρει στην πρώτη θέση στον θεσμό ήταν η Σάντρα Κιμ που μόλις στα 13 της χρόνια τραγούδησε για το Βέλγιο το «Aime La Vie» to 1986. Βέβαια, είχε πει ψέματα για την ηλικία της στην παραγωγή, ανεβάζοντάς την κατά 2 χρόνια.

  44
  Η Αυστρία, η Δανία, η Φινλανδία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Πορτογαλία αρνήθηκαν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό του 1970 γιατί δήλωσαν δυσαρέσκεια για τον τρόπο ψηφοφορίας και το αποτέλεσμα της προηγούμενης χρονιάς.

  45
  Αντίστοιχα, η Ιταλία δε θέλησε να συμμετάσχει στον διαγωνισμό του 1981 γιατί τον έβρισκε πολύ παλιομοδίτικο.

  46
  Η Ρουμανία, πάλι, αποκλείστηκε από το να συμμετάσχει στη διοργάνωση του 2016 λόγω χρεών της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση.

  47
  Το 2021 η συμμετοχή της Λευκορωσίας αποκλείστηκε από την Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση λόγω των αναφορών του τραγουδιού στην πολιτική κατάσταση της χώρας. Είναι η μοναδική φορά που δεν έχει συμμετάσχει στον διαγωνισμό από το ντεμπούτο της το 2004.

  48
  Το 1969 η Αυστρία απέσυρε τη συμμετοχή της ως αντίδραση στο καθεστώς του Φράνκο στην Ισπανία, μιας και τον διαγωνισμό εκείνη τη χρονιά φιλοξενούσε η Μαδρίτη.

  49
  To 1974, την εβδομάδα διεξαγωγής της Eurovision, πέθανε ο πρόεδρος της Γαλλίας Ζορζ Πομπιντού και η χώρα απέσυρε τη συμμετοχή της.

  50
  Το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στην ιστορία του θεσμού που έχει νικήσει αλλά δεν έχει συμμετάσχει στον διαγωνισμό την αμέσως επόμενη χρονιά. Η χώρα κατέλαβε την πρώτη θέση το 1979 αλλά δεν συμμετείχε το 1980 λόγω της Ημέρας Μνήμης των Ισραηλινών, Yom Hazikaron που η ημερομηνία της συνέπιπτε με αυτή της Eurovision.

  51
  H Σερβία διαγωνίστηκε για πρώτη φορά το 2007 ως ανεξάρτητη χώρα (ως τότε συμμετείχε ως Σερβία-Μαυροβούνιο). Και η Μαρίγια Σερίφοβιτς έκανε καλό ποδαρικό, όπως φαίνεται, μιας και με το «Molitva» χάρισε την νίκη στην χώρα της.

  52
  Τα…«σκάνδαλα» για τον διαγωνισμό ξεκίνησαν ήδη από την δεύτερη χρονιά του, όταν ένα φιλί ανάμεσα στην Μπερθ Γουίλκ και τον Γκουστάβ Γουίνκλερ διάρκειας 11 δευτερολέπτων σόκαρε, με το ντουέτο από τη Δανία να εξοργίζει πολλούς.

  53
  To 2009 το τραγούδι με το οποίο συμμετείχε η Γεωργία στην Eurovision που γινόταν στη Μόσχα είχε τον τίτλο «We Don’t Wanna Put In». Η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση έκρινε τον υπαινιγμό του τίτλου πολύ πολιτικό και η συμμετοχή ακυρώθηκε.

  54
  Το 2017 ήταν η πρώτη φορά που οικοδέσποινα χώρα της Eurovision απαγόρευσε την είσοδο σε κάποιον διαγωνιζόμενο. Πιο συγκεκριμένα, εκείνη την χρονιά, η Ουκρανία δεν επέτρεψε την είσοδο στην χώρα της Γιούλια Σαμοΐλοβα από την Ρωσία, ύστερα από πληροφορίες που ήθελαν την 27χρονη να είχε βρεθεί στην Κριμαία ύστερα από την προσάρτησή της από την Ρωσία το 2014. Τα αντίποινα της Ρωσίας ήταν να μην μεταδώσει τηλεοπτικά τον διαγωνισμό.

  55
  Επίσης φέτος η Ρωσία δε θα έχει την δυνατότητα να συμμετέχει στην Eurovision, μιας και η επιτροπή αποφάσισε την απόκλισή της μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

  56
  To 2016 η Ουκρανία κέρδισε τον διαγωνισμό με το τραγούδι «1944» που ερμήνευσε η Τζαμάλα. Οι στίχοι του κομματιού αφορούσαν στην απέλαση των Τατάρων της Κριμαίας από τον Στάλιν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, χωρίς ωστόσο να γίνεται κάπου ευθεία αναφορά στην απέλαση (άλλωστε, η Eurovision αποκλείει στίχους πολιτικού περιεχομένου που μπορούν να θεωρηθούν αμφιλεγόμενοι). Το τραγούδι βέβαια προκάλεσε τις αντιδράσεις Ρώσων πολιτικών και δυνάμεων της Κριμαίας που υποστήριξαν ότι η Ουκρανία «κεφαλοποίησε την τραγωδία των Τατάρων για να επιβάλλει στους Ευρωπαίους θεατές μια στρεβλή εικόνα του φερόμενου βασανιστηρίου των Τατάρων στην Ρωσική Κριμαία». Τίποτα, όμως, δεν εμποδισε την Ουκρανία να συγκεντρώσει 534 βαθμούς στον διαγωνισμό.

  57
  Μπορεί η Eurovision να αποφεύγει να αγγίζει πολιτικά θέματα που ενδέχεται να δημιουργήσουν αντιδράσεις, όχι όμως και η Μαντόνα. Η Βασίλισσα της Ποπ εμφανίστηκε στην διοργάνωση του 2019 στο Τελ Αβίβ. Στην εμφάνισή της τραγούδησε και μαζί με τον Quano των Migos. H οθόνη πίσω τους, όσο οι δυο τους στην σκηνή έλεγαν το «Future» από τον τότε νέο δίσκο της Μαντόνα, έγραφε «WAKE UP». Επί σκηνής επίσης, είδαμε δύο χορευτές, οι οποίοι ήταν αγκαλιασμένοι με γυρισμένες τις πλάτες τους, στις οποίες υπήρχε από τη μία η σημαία του Ισραήλ και από την άλλη η σημαία της Παλαιστίνης. Αργότερα η Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση ξεκαθάρισε πως η συγκεκριμένη performance δεν είχε την έγκρισή της.

  58
  Κι αυτή δεν ήταν η μόνη φορά που μια σημαία έγινε το μήλο της έριδος. Πολλοί υποστήριξαν πως το 2015 η Αρμενία εκμεταλλεύτηκε τη συμμετοχή της για να θίξει το ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Όταν έναν χρόνο αργότερα η διαγωνιζόμενη Ιβέτα Μουκουτσιάν εθεάθη με σημαία του Ναγκόρνο Καραμπάχ, γεγονός που δεν προκάλεσε σε όλους θετικές αντιδράσεις.

  59
  Ο Πολ Όσκαρ που συμμετείχε για την Ισλανδία το 1997 ήταν ο πρώτος ανοιχτά γκέι διαγωνιζόμενος στην ιστορία του θεσμού.

  60
  Κι αν πολλοί ενδεχομένως δεν θυμούνται τον Πολ Όσκαρ, όλοι θυμούνται την Ντάνα Ιντερνάσιοναλ, την πρώτη τρανς διαγωνιζόμενη της Eurovision αλλά και πρώτη τρανς νικήτριά της, μιας και με το «Diva» το Ισραήλ απέσπασε την πρώτη θέση το 1998.

  61
  Σχεδόν 20 χρόνια μετά τη νίκη της Ντάνα Ιντερνάσιοναλ, η drag φιγούρα της Κοντσίτα Βουρστ ως εκπροσώπου της Αυστρίας το 2014 οδήγησε πολλές χώρες στο να προσπαθήσουν να αποκλείσουν τη συμμετοχή. Στον δρόμο όμως που χάραξε η Ντάνα Ιντερνάσιοναλ, η Κοντσίτα Βουρστ στέφθηκε νικήτρια.

  62
  Η νίκη της Κοντσίτα Βουρστ δε φαίνεται να άρεσε τόσο στον Ταγίπ Ερντογάν, μιας και μετά τη νίκη της drag queen το 2013, ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας ότι η Τουρκία δεν θα συμμετέχει πλέον στην Eurovision, ύστερα από 34 συμμετοχές και 1 νίκη το 2003 με την Σερτάμπ Ερενέρ.

  63
  Το 1981 το βρετανικό συγκρότημα Bucks Fizz εμφανίστηκε στη σκηνή της Eurovision με δύο από τα μέλη του να φορούν φούστες με σκρατς οι οποίες έφευγαν με ένα τράβηγμα κατά τη μέση της performance. Αυτός ήταν και ο λόγος που αυτές οι φούστες ξεπούλησαν σε όλη τη Βρετανία.

  64
  Η Eurovision κατά παράδοση διεξάγεται κάθε χρόνο τον Μάιο. Το νωρίτερο που έχει διεξαχθεί ποτέ ήταν στις 3 Μαρτίου το 1957 και το αργότερο στις 29 Μαΐου τόσο το 1999 όσο και το 2010.

  65
  Η σύνθεση που ακούγεται στην έναρξη κάθε Eurovision είναι το Πρελούδιο από το «Te Deum» του μπαρόκ συνθέτη Μαρκ-Αντουάν Σαρπαντιέ. Ακούστηκε ήδη από την πρώτη διοργάνωση του 1956 και έχει μετατραπεί έτσι στο μουσικό της θέμα.

  66
  Μετά την περσινή νίκη των Ιταλών Måneskin με το «Zitti E Buoni», που ξεσήκωσαν ανέλπιστα φανατικούς και μη της Eurovision (χάρη κυρίως στον frontman τους, Νταμιάνο Νταβίντ), ο 66ος ευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού θα διεξαχθεί φέτος στο Τορίνο σε 3 φάσεις: δύο ημιτελικούς στις 10 και 12 Μαΐου και τον μεγάλο τελικό στις 14 Μαΐου. Όσον αφορά τα φαβορί, είναι από τις λίγες φορές που μοιάζει σχεδόν σίγουρο πως η νίκη έχει «κλειδώσει» και θα πάει στην Ουκρανία, για λόγους φυσικά που πάνε πέρα από τη μουσική. Άλλες χώρες που αναμένεται να πλασαριστούν στην 10άδα είναι η Ιταλία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Νορβηγία, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Γαλλία αλλά και η Ελλάδα. Φετινή διαγωνιζόμενη για τη χώρα μας η Ελληνονορβηγή Αμάντα Γεωργιάδη Τένφιορντ με το κομμάτι «Die Together». Όπως θα έλεγαν πατροπαράδοτα και οι απανταχού παρουσιαστές της Eurovision, «Καλή επιτυχία σε όλους!».
  .