Γιατί απέτυχε η ταινία The Marvels;
{rsform 25}

Γιατί απέτυχε η ταινία The Marvels;

Γιατί απέτυχε η ταινία The Marvels;

 • Επί 15 χρόνια, το Marvel Cinematic Universe της Disney καταγράφει ένα άνευ προηγουμένου σερί blockbuster -συνολικά, 32 παραγωγές- εδραιώνοντας τη θέση του gold standard όσον αφορά τις εισπράξεις των franchise, με πιο πρόσφατη περίπτωση το «Guardians of the Galaxy Vol. 3», που έφερε στα ταμεία 846 εκατομμύρια δολάρια τον περασμένο Μάιο.

  Σίγουρα όλα αυτά τα χρόνια υπήρξαν διακυμάνσεις. Το «Ant-Man and the Wasp: Quantumania» έκανε εισπράξεις 106 εκατ. δολαρίων τον Φεβρουάριο και μέχρι το τέλος της προβολής του στις αίθουσες είχε συγκεντρώσει 476 εκατομμύρια δολάρια.
  Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και οι μικρότερες υπερπαραγωγές της Marvel, εξακολουθούσαν να είναι υπερπαραγωγές. Ακόμη και οι λιγότερο δημοφιλείς ταινίες αναδεικνύονταν νικητές στο box office, αποδίδοντας στο στούντιο συνολικά κέρδη 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.

  Ωστόσο, το «The Marvels», η νέα, 33η ταινία του MCU, σίκουελ του «Captain Marvel» (2019), με budget 220 εκατομμύρια δολάρια, έκανε το περασμένο Σαββατοκύριακο εισπράξεις μόλις 47 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αμερική (ΗΠΑ και Καναδά), και 63 εκατομμύρια δολάρια διεθνώς, σημειώνοντας το χειρότερο Σαββατοκύριακο πρεμιέρας στην ιστορία του franchise -χειρότερο και από το «The Incredible Hulk» το 2008, που έχει καταγραφεί ως το πιο κακό άνοιγμα του MCU με 79 εκατομμύρια δολάρια σε ΗΠΑ και Καναδά.
  Ακόμη και στην περίοδο της πανδημίας, το «Black Widow» έκανε 80 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις, το «Shang Chi and the Legend of the Ten Rings» 75 εκατομμύρια δολάρια και το «Eternals» 71 εκατομμύρια δολάρια, που σημαίνει ότι είχαν ένα πολύ καλύτερο σημείο εκκίνησης, ακόμα και όταν ο πλανήτης αντιμετώπιζε μια παγκόσμια υγειονομική κρίση.
  «Αυτό το άνοιγμα είναι μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση των εισιτηρίων της Marvel», δήλωσε στους New York Times ο David A. Gross, ο οποίος δίνει στη δημοσιότητα ενημερωτικό δελτίο με τις πωλήσεις εισιτηρίων.

  Ο Tony Chambers, εκτελεστικός αντιπρόεδρος κινηματογραφικής διανομής της Disney, παραδεχτηκε ότι οι εισπράξεις ήταν «απογοητευτικές» δεδομένου του «απαράμιλλου μέσου όρου της Marvel», θεωρώντας ότι ίσως υπήρξαν θεατές οι οποίοι υπέθεσαν ότι έπρεπε να έχουν ήδη παρακολουθήσει τις σειρές του Disney+ προκειμένου να γνωρίζουν τι συνέβαινε στην ταινία».

  Κανείς στο Χόλιγουντ δεν περίμενε το «The Marvels» να τα πάει τόσο καλά όσο το «Captain Marvel», το οποίο κυκλοφόρησε ανάμεσα σε δύο megahits, το «Avengers: Infinity War» και το «Avengers: Endgame». Αλλά η Disney, ήλπιζε στις αρχές του φθινόπωρου, ότι το «The Marvels» θα έκανε τουλάχιστον 70 εκατομμύρια δολάρια εισπράξεις στην Αμερική -ένα ικανοποιητικό νούμερο.

  Σύμφωνα με το Variety, το «Captain Marvel» κυκλοφόρησε σε μια εποχή που το MCU δεν θα μπορούσε να λείπει από τις αίθουσες. Αλλά από τότε, η Disney, ώθησε τη Marvel να αυξήσει δραματικά την παραγωγή της, αναζητώντας περιεχόμενο που θα μπορούσε να προσελκύσει συνδρομητές στο Disney+ και κατακλύζοντας το κοινό με αμέτρητα spinoff, σίκουελ και τηλεοπτικές σειρές τόσο στη μεγάλη όσο και στη μικρή οθόνη.

  Από το λανσάρισμα του Disney+ το 2019, η Marvel έχει κυκλοφορήσει εννέα τηλεοπτικές σειρές (με έξι έως εννέα επεισόδια έκαστη) συν τρεις έως τέσσερις ταινίες σε κινηματογραφική διανομή κάθε χρόνο. Ακόμη και για τους αφοσιωμένους λάτρεις των κόμικ (που κι αυτοί έχουν παραπονεθεί για κακά οπτικά εφέ, μπερδεμένες ιστορίες και πάρα πολλούς χαρακτήρες, τους οποίους αδυνατούν να παρακολουθήσουν) -ας ξεχάσουμε τον μέσο θεατή- πρόκειται για ένα τεράστιο αριθμό.